Chocolate Swirled Sourdough - Pumpkin Bread



This is quite an easy and straight-forward sourdough loaf. All you need to do is just mixing and kneading the ingredients. I used canned pumpkin puree in this recipe, so if you use homemade pumpkin puree, you might want to slightly adjust the liquid since the homemade version tends to be more watery. I bet you can also substitute yam, butternut or kabocha squash for pumpkin.

I planned to make this with raisins and cinnamon instead of chocolate, but I didn’t have raisins at that time. Although this one turned out to be great, I think raisins and cinnamon will taste wonderful as well.

Roti cantik ini sebenarnya gampang sekali membuatnya. Tinggal aduk dan ulen semua bahannya. Saya menggunakan puree labu kalengan yang kandungan airnya lebih sedikit, jadi kalau memakai puree buatan sendiri, silahkan disesuaikan jumlah cairannya. Kalau tidak ada labu kuning (pumpkin), bisa juga memanfaatkan labu butternut, kabocha atau ubi jalar warna kuning.

Rencana awalnya saya akan bikin roti ini dengan raisins/sultana dan kayumanis. Berhubung sedang tidak punya raisins, akhirnya pakai cokelat. Yang cokelat ini rasanya enak, tapi biasanya raisins dan kayumanis juga cocok dipadu dengan labu.

Chocolate Swirled Sourdough Pumpkin Bread



Levain 
Biang
10 grams sourdough 
10 gram sourdough 
5 grams sugar
5 gram gula
15 grams water
15 gram air
40 grams all-purpose flour 
40 gram terigu protein sedang


Main Ingredients 
Bahan Utama
350 grams all-purpose flour
350 gram terigu protein sedang
50 grams sugar
50 gram gula
5 grams salt
5 gram garam 
130 grams milk
130 gram susu cair
1 egg
1 telur
120 grams pumpkin purée 
120 gram pure labu
60 grams butter
60 gram mentega 
75 grams chocolate chips 
75 gram chocolate chip 


Filling 
Isian 
50 grams sugar
50 gram gula
15 grams cocoa powder 
15 gram cokelat bubuk





How to:
Cara membuat: 

1. Build levain and let ferment until tripled in volume. 
Uleni bahan biang sampai rata. Diamkan sampai mengembang 3x lipat.

2. Combine levain and all main ingredients except butter and chocolate chips. Knead until cohesive. Add butter; knead until smooth and elastic (windowpane stage).
Campurkan biang dan bahan utama kecuali mentega dan chocolate chips. Uleni sampai setengah kalis. Masukkan mentega; uleni sampai kalis elastis (tahap windowpane). 


3. Knead in chocolate chips. Place in oiled bowl; refrigerate up to 24 hours. Tambahkan chocolate chip; uleni pelan sampai tersebar merata. Simpan di kulkas sampai 24 jam.


4. Mix all filling ingredients. On floured surface, roll out dough into 7x14-inch  (18x36-cm) rectangle. Spray with water to moisten dough surface. Spread filling over dough, leaving 1 inch (2.5 cm) border on one short side. Spray filling with water until moistened. 
Campurkan semua bahan isian. Di tempat yang ditaburi tepung, gilas adonan menjadi persegi ukuran 18x36-cm. Semprot dengan air supaya permukaan agak basah. Ratakan isian di atas adonan dengan menyisakan 2.5 cm di salah satu sisi pendeknya polos tanpa isian. Semprot isian dengan air sampai basah. Gulung adonan mulai dari sisi pendek yang tertutup isian.

4. Starting from the filled side, roll dough. Place rolled dough in greased 8x4-inch (20x10-cm) loaf pan.
Gulung adonan mulai dari sisi pendek yang tertutup isian. Taruh gulungan adonan di loyang loaf ukuran 20x10cm yang diolesi mentega.

5. Let sit until doubled in volume. Preheat oven at 350F (180C). Bake loaf for 40 minutes or until browned and sounds hollow when tapped. 
Diamkan sampai mengembang 2x lipat. Panaskan oven suhu 180C. Panggang roti selama 40 menit atau sampai kecoklatan dan terdengar kosong saat diketuk. 




Happy Baking,

Arti Jorgenson at Dapur Makmur



Comments