Easy Sourdough Ciabatta | Resep Roti Ciabatta


Ciabatta is one of the easiest sourdough breads you can make with your starter. All you need to do is mixing the dough, performing stretch and fold and letting the dough rest until doubled. It’s quite possible to mix the dough by hands but I prefer to do it in my stand mixer. Since you need to build some strength to this wet dough, mixer makes this job a breeze. I stop kneading when the dough clears the mixing bowl. At that point, it has enough strength but doesn’t look smooth yet. But, by the time you’re finished with the last stretch and fold, your dough should be very smooth.
I like to put my dough in rectangular container while it’s rising. It helps the dough retain the rectangular shape so we can gently handle it while shaping it. As a result we will get tender and tall ciabatta. You also want to preheat your oven at least 30 minutes in advance to help the dough get oven spring. That way, you can get tall bread with honeycomb crumbs.


Ciabatta atau roti sandal dari Italia ini menjadi salah satu roti sourdough yang paling mudah dibuat. Adonan sangat lembek, jadi saya memilih menggunakan mixer untuk menguleninya. Tapi bisa saja diuleni dengan tangan. Adonan saya uleni sampai tidak menempel di mangkok mixer. Adonan akan tampak kurang mulus, karena itulah kita melakukan proses tarik lipat. 
Dengan menempatkan adonan di wadah plastik berbentuk persegi saat proses proofing, kita bisa menghindari penanganan adonan yang terlalu kasar saat membentuknya. Jika adonan diperlakukan terlalu kasar, hasil rotinya akan sangat alot dan tidak terlalu mengembang. Untuk memastikan adonan benar-benar mengembang saat dipanggang dan rotinya berongga besar, panaskan oven setidaknya selama 30 menit.

Sourdough Ciabatta


Yields: 2 loaves or 10 rolls
Hasil: 2 loaves atau 10 rolls

Ingredients 
Bahan-bahan
450 grams bread flour
450 gram terigu protein tinggi
340 grams water
340 gram air
8 grams salt
8 gram garam
20 grams extra virgin olive oil 
20 gram minyak zaitun
90 grams mature sourdough starter 
90 gram sourdough starter yang “mature”

How to make:
Cara membuat:

Mix flour and water until no dry flour remains. Cover and let sit for an hour.
Campurkan terigu dan air sampai basah menyeluruh. Tutup dan diamkan selama 1 jam.



Add salt, oil and starter. Knead until dough clears mixing bowl. Place in oiled container. Rest for 30 minutes.
Tambahkan garam, minyak, dan starter ke dalam adonan. Uleni sampai tidak lengket di mangkok mixer. Taruh di wadah yang diolesi minyak. Istirahatkan selama 30 menit.

Perform stretch and fold with 30 minutes intervals. After the third stretch and fold, let dough ferment until doubled in volume. 
Lakukan tarik dna lipat dan adonan setiap 30 menit sebanyak 3x. Setelah tarik dan lipat yang terakhir, diamkan adonan sampai mengembang 2x lipat. 

Flour dough and tip onto generously floured work surface. Shape into 8x10-inch rectangle (20x25 cm). Cut lengthwise into two loaves. If you want to make rolls,  cut each half crosswise into 5 smaller rectangles. Transfer to floured couche. Cover and let rest for 30 minutes.
Taburi adonan dengan tepung dan taruh di meja yang juga ditaburi tepung cukup banyak. Bentuk menjadi persegi 20x25 cm. Belah jadi dua secara memanjang untuk membuat bentuk ‘loaf’. Untuk membuat rolls, potong setiap loaf secara melintang menjadi 5 persegi yang lebih kecil. Pindahkan ke kain katun yang ditaburi tepung. Tutup dan istirahatkan 30 menit.



Place baking stone or overturned baking pan on middle rack and oven-safe skilet/baking pan on lowest rack. Preheat oven to 450 F (230 C). Transfer dough to parchment paper and place on the baking stone. Pour 3 cups (700ml) boiling water into skillet. Bake for 11 minutes. Remove skillet from oven. Bake for 11 minutes more.
Letakkan baking stone atau loyang yang dibalik di rak tengah. Dan taruh wajan tahan panas atau loyang di rak bawah. Panaskan oven suhu 230 C. Pindahkan adonan ke kertas roti; taruh di baking stone. Tuang 700 ml air mendidih ke wajan. Panggang selama 11 menit. Ambil wajan dari oven. Panggang lagi selama 11 menit.


Happy Baking,
Arti Jorgenson @Dapur Makmur

Comments

Popular Posts