Sourdough Soft Pretzels Recipe | Resep Pretzel Sourdough Yang Empuk




You are going to love these homemade sourdough pretzels. They’re chewy on the outside and soft on the inside. I added a tiny bit of sugar to the dough; just enough to deepen the flavor without making it sweet.  The coarse sea salt will tickle your taste buds with saltiness that goes really well with the ‘malty’ pretzel flavor. You won’t miss those pretzels from the mall anymore.

Dough can be prepared quickly. Yet, you also may do a long fermentation by putting the dough in the fridge after it has doubled. To get the authentic pretzel taste and texture, you need to boil the pretzels in baking soda solution (or lye solution, if you can get hold of it). I tried to simply dip them in hot water-baking soda mixture before, but this method didn’t quite do the job. 

Rest assured, you’ll get superb tasting pretzels eventhough you have to spend extra time making them.

Pretzels ini makanan asli Jerman yang cukup populer juga di USA. Ada yang versi soft/empuk, dan ada juga yang versi hard/renyah. Kami suka sekali ngemil yang versi renyah. Tapi yang versi soft ini sama enaknya, apalagi kalau dimakan sehabis keluar dari oven dan dicocol dengan saus keju. Duuh lezaaat!

Pretzels sebenarnya jenis roti yang dibentuk seperti hati. Adonan perlu direbus dulu sebelum dipanggang untuk memperoleh kulit yang ‘chewy’ atau agak alot. Tapi ini alot yang enak dan tidak keterlaluan ya. Dalamnya pretzel empuk dengan rasa gurih yang kaya karena ada sedikit campuran gula. 

Adonan mudah sekali dibuat. Anda tidak perlu menguleninya terlalu lama. Tapi jika menginginkan rasa yang makin mantap, adonan boleh masuk kulkas semalaman setelah dia mengembang 2x lipat. 

Percayalah, pretzels ini tidak kalah enaknya dengan yang di jual di mall. 



Sourdough Pretzels

Dough Ingredients

Bahan Adonan

100 grams water

100 gram air

150 grams ripe sourdough starter at 100% hydration

150 gram 100% hydration sourdough starter yang ripe

10 grams vegetable oil

10 gram minyak sayur

10 grams brown sugar

10 gram brown sugar

4 grams salt

4 gram garam

250 grams bread flour

250 gram terigu protein tinggi



Waterbath

Cairan Perebus

3 cups/750 ml water

750 ml air

45 grams baking soda

45 gram baking soda



Topping

Topping

Coarse sea salt/kosher salt

Garam butiran kasar

Melted butter

Mentega cair


How to:

Cara membuat:


Mix together all dough ingredients until mostly combined. Knead just until dough is thoroughly hydrated and cohesive, about 5 minutes. Rest until doubled in volume (mine; 5 hours at 80F/26C).

Aduk semua bahan adonan sampai hampir rata. Uleni sampai lembab menyeluruh dan adonan menyatu, sekitar 5 menit. Diamkan hingga mengembang 2x lipat (punya saya: 5 jam di suhu 26C).



Divide dough into 6 portions; shape each portion into a rough log. Cover and rest for 15-30 minutes until dough is relaxed. Roll dough into about 28 inch/71 cm ropes. Shape ropes into U; criscross in the middle of U; fold ends toward bottom. Place in floured baking pan. Cover and rest until light and puffy, about 30 minutes.

Bagi adonan jadi 6 bagian; bentuk menjadi balok. Tutup dan istirahatkan selama 15-30 menit sampai adonan lentur. Bentuk tiap bagian adonan menjadi seperti tali sepanjang 71 cm. Bentuk jadi huruf U lalu silangkan kedua bagian yang tegak. Lipat ujung-ujungnya ke arah bawah. Tempatkan di loyang yang ditaburi tepung. Tutup dan diamkan sampai terasa ringan dan mengembang, sekitar 30 menit.



Line another large baking pan with parchment paper. Bring water to a boil; stir in baking soda until dissolved. Boil pretzels for 15 seconds each side; place on parchment-lined baking pan. Sprinkle with coarse salt.

Alasi loyang lainnya dengan baking paper. Didihkan air dan masukkan baking soda; aduk sampai larut. Rebus pretzel dengan api sedang cenderung kecil selama 15 detik untuk setiap sisinya. Taruh di loyang yang di alasi baking paper tadi. Taburi dengan garam kasar.


Bake at 400F/200C for about 15-20 minutes until well browned. Brush with melted butter.

Panggang dengan suhu 200C selama 15-20 menit sampai warnanya cokelat tua. Olesi mentega cair.



Happy baking,

Arti Jorgenson @Dapur Makmur



Comments