Sourdough Naan Bread Recipe | Resep Roti Naan Sourdough



 


Naan itself is a cinch to make, and adding sourdough to it doesn’t make it any harder. Except, probably the time you spend maintaining your starter; which is actually a joy for me. These Indian-style flatbreads are very tender and flavorful; thanks to the starter and yogurt in it. I brushed mine with garlic butter, but you can always skip it if you wish. Although, the garlic butter really brings out the next level of flavor excellence. 

To keep the recipe simple, I cooked the dough on stovetop. I found out cooking naan bread this way helps them stay moist. Now, you just need really good curry or butter chicken to eat your naan with.

Roti ala India ini sebenarnya sudah mudah dari awal. Tapi menambahkan sourdough starter tidak membuatnya lebih sulit pula. Justru perpaduan starter dan yogurt menjadikan rasa dari roti naan ini makin kaya dan mantab. Bila suka, boleh dioles dengan campuran mentega dan bawang putih. Makin juara rasanya! Dimakan dengan tongseng atau gulai enak juga.

Roti naan lebih tahan empuknya bila dimasak dengan kompor; tidak perlu menghidupkan oven. Jadi, tunggu apalagi? Silahkan dicoba.



Sourdough Naan Bread


Ingredients

Bahan-bahan

100 grams ripe sourdough starter

100 gram sourdough starter yang ripe (sudah dikasihmakan dan mengembang sampai puncaknya)

120 grams plain yogurt

120 gram yogurt tawar

20 grams extra virgin olive oil

20 gram minyak zaitun/minyak sayur

4 grams salt

4 gram garam

200 grams all-purpose flour

200 gram terigu protein sedang

20 grams melted salted butter

20 gram mentega asin cair

1 tsp pressed/minced garlic

1 sdt bawang putih dihaluskan

Parsley for garnish (optional)

Parsley untuk hiasan (tidak wajib)


How to:

Cara Membuat:


Mix starter, yogurt, olive oil and salt until well combined. Add flour; mix until mostly combined. Knead for 1 minute or just until dough is cohesive and thoroughly hydrated. Cover and let rise until doubled in volume (mine: 4 hours at 80F/26C).

Aduk rata starter, yogurt, minyak dan garam. Tambahkan terigu; aduk sampai sebagian besar tepung telah lembab. Uleni sekitar satu menit sampai lembab menyeluruh dan menyatu. Tutup dan biarkan mengembang 2x lipat (punya saya: 4 jam di suhu 26C).


Combine melted butter and garlic; set aside. Heat griddle/skillet over medium heat. 

Aduk rata mentega dan bawang putih; sisihkan. Panaskan wajan dengan api sedang.




Divide dough into 8 equal portions. Flatten each portion into 6 inch/15 cm circle. Cook on hot griddle for about 1 minute each side until brown blisters appear. Remove from heat and brush with butter mixture. Sprinkle with parsley. 

Bagi adonan menjadi 8 bagian. Pipihkan tiap adonan menjadi lingkaran berdiameter 15 cm. Masak di wajan yang telah dipanaskan selama kurang lebih 1 menit tiap sisinya atau sampai muncul bercak-bercak kecoklatan. Angkat dari wajan; olesi campuran mentega dan taburi parsley.


Happy cooking,
Arti Jorgenson @Dapur Makmur


Comments